İlişkide iletişim eşler arasında duyguların, düşüncelerin, beklentilerin ve ihtiyaçların paylaşılma sürecini ifade eder. Bunlar sözlü ve sözsüz iletişim aracılığıyla gerçekleşerek karşılıklı empati, saygı ve anlayışı kapsar.
İlişkilerde iletişim konularını iyileştirme konusunda bazı aşamalar bulunuyor. Bu aşamalar şöyledir;
- Aktif Dinleme: Bu ilk aşamadır ve bu evrede kişiler birbirlerinin söylediklerini anlamaya ve dikkatlice dinlemeye odaklanır. Bu safhada sadece kelimelere odaklı kalınmaz. Hem duyguları hem de beden dilini kapsar. Karşılıklı olarak anlayışın artırılması adına söylenenlerin tekrar edilmesi yararlı olabiliyor.
- Açıklık ve Dürüst İletişim: Bu evrede partnerler duygularını, ihtiyaçlarını ve düşüncelerini dürüst bir biçimde ifade eder. Bu yöntemle eşlerin birbirlerini daha iyi anlamaları ve ihtiyaçlarına karşı saygılı olmaları planlanıyor.
- Empati Kurmak: Bu aşama kişilerin duygularını anlamaya ve kendini karşısındakinin yerine koymaya çalışılmasıdır. Böylelikle bireylerin bakış açılarının anlaşılması ve duygusal yöntemle bağlantı kurmaları hedefleniyor.
- Çatışma ve Anlaşmazlık Çözümleri: Yaşanan ilişkilerde anlaşmazlıkların olması kaçınılmaz bir durum oluyor. Bu konuda ise önemli olan çatışmaların sağlıklı bir şekilde çözümlenmesidir. Eşlerin birbirlerini suçlamadan ve açık bir iletişim diliyle çözüme kavuşmaları sağlanır.
- Zaman Ayırma: İkili ilişkilerde iletişimi iyileştirmenin en önemli aşamalarından biri kaliteli zaman geçirmedir. Beraber geçirilen zaman bireyler arasındaki iletişimi güçlendirerek eşler arası bağları güçlendirir.
İlişkide İletişim Sırasında En Etkili Duygusal İfade Biçimleri Nelerdir?
İlişkide iletişim esnasında bireylerin duygularını dürüstçe ve açıkça ifade etmeleri öneriliyor. Böylelikle eşler arasında karşılıklı anlayış teşvik ediliyor. Bireyler ne hissettiklerini ve neden böyle hissettiklerini net bir biçimde ifade ederlerse sağlıklı iletişim rahatlıkla kurulabiliyor. Partnerlerin birbirini dinlemesi ve birbirlerini anlamaya çalışmaları bu noktada büyük önem taşır. Buna bağlı olarak eşlerin birbirlerinin duygularına önem verdiği gösteriliyor.
Etkili İlişki İletişiminde Kullanılan Duygusal İfade Biçimleri:
- Duygusal zekanın kullanılması ile hislerin tanımlanması ve etkin bir biçimde ifade edilmesi etkili iletişimin unsurları arasında yer alır. Böylelikle bireylerin hem kendi duyguları hem de karşısındakinin duygularını anlamak ve uygun biçimde karşılık verilmesi sağlanır.
- Duygusal olarak yapılan konuşmalar esnasında yapıcı geribildirimlerle iletişim olumlu yöne çevrilebiliyor. Yapılan eleştirileri kişisel saldırı olarak algılanmasının yerine davranışların ve etkilerin üzerine odaklanılması yararlı olabiliyor.
- Beden dili, ilişkide iletişim için duygusal ifadenin önemli bir parçası olduğundan dolayı sakin ses tonu, açık duruş ve göz temasında bulunmak sözcüklerinizi destekleyerek cümlelerin duygusal etkisini artırabiliyor.
- Hislerin ifade edilmesinde en doğru zamanın veya ortamın seçilmesi önemlidir. Özel, rahat ve dingin bir alanın olması duygusal açıdan hassas konuşmalar için oldukça uygun bir seçimdir.
- Eşlerin birbirlerine duygusal açıdan destek vermeleri ve teşvik etmeleri sağlıklı iletişimin ve güçlü bir bağın ortamını yaratır.
İkili ilişkilerde hem etkin hem de sağlıklı iletişim kurmanın temelleri anlayış veya saygıdan geçer. Bu yöntemler eşler arasında daha derin bir bağ kurulmasına ve daha anlayışlı olmalarına olanak tanır.
İlişkide İletişim Anında Sıklıkla Yapılan Hatalar Nelerdir?
İlişkide iletişim esnasında bazen yanlışlar yapılabiliyor. Bu hataların fark edilmesi ya da bunların düzeltilmesi ilişkinin daha sağlıklı olmasına, pozitif iletişim kurulmasına olanak tanır.
İlişki İletişiminde Sıklıkla Yapılan Hatalar:
- Bireylerin birbirini dinlememesi,
- Duygu ya da düşüncelerde varsayımlarda bulunma,
- Her söylenenin kişisel olarak algılanması veya saldırgan tavırlar sergilemek,
- Tartışma esnasında ana konudan sapma ya da konuyu değiştirme,
- Geçmişi ortaya sürerek eski problemleri devamlı olarak gündeme getirmek,
- Eşler arasında yargılayıcı veya eleştirel davranılması,
- Bireylerin duygusal olarak kendini kapatıp iletişimi anında kesmesi,
- İletişim anında dikkatin farklı yönlere kayması,
İlişkide iletişim hakkında, daha geniş bilgi almak veya randevu için bize ulaşabilirsiniz.
“Blog yazıları bilgilendirme amaçlıdır. Tıbbi tavsiye veya tedavi yöntemi olarak değerlendirilmemelidir.”