Ayrılık acısını atlatmak her birey için farklı aşamalardan geçilen bir süreçtir. Hala severken, ayrılmak zorunda kalmak, beraberinde üzüntü, özlem, öfke, değersizlik gibi hislerin yaşanmasına sebep olabilir. Aşk, sevgi gibi romantik duygular bizi karşımızdaki insana çok daha yakın hissettiren duygulardır. Ancak, yaşam içindeki tüm olasılıklar gibi bir ilişkide ayrılmak da, bir olasılık. İki insan birbirini çok sevebilir, birçok ortak hayal kurabiliyor. Fakat bir gün hissedilen tüm bu duygular, eskisi kadar kuvvetli olmayabiliyor.
Böyle bir durumda ayrılmak isteyemeyen tarafın, hala duygularının kuvvetli olması, bu ayrılığı hemen kabul edememesi, üzülmesi ya da acı çekmesi, kendini değersiz hissetmesi, yoluna yalnız devam edeceğinin kaygılarını yaşaması genellikle hissedilen duygu.
Ayrılık Acısı Nedir?
Duygusal bir ilişkinin bitmesinin ardından kişinin yaşadığı kayıp sebebi ile deneyimlediği olumsuz duyguların tümü ayrılık acısı olarak ifade ediliyor. Duygusal ilişkiler, iki insanın anlamlı bağlar kurduğu, büyük bir mutluluk kaynağıdır. Dolayısıyla ayrılık, birçok kişinin yaşadığı en zor süreçlerden biridir. Ayrılık acısı, ilişki sonrası travma olarak bilinen bir yas sürecidir. Ölüm kaynaklı kayıpta yaşanan yas ile romantik ayrılık sonrası yaşanan yas birbirine benzerdir.
Kalp kırıklığı yaşatan ayrılık sonrası negatif düşünceler içinde olmak, odaklanmada zorluk, sorumluluklardan kaçınma, yorgunluk, uyku sorunları, depresif ruh hali, anksiyete gibi olumsuz semptomlar görülebiliyor. Kişisel iyileşme sürecinin önemli bir parçası ayrılık acısını atlatmak olarak ifade edilebilir.

Ayrılık Acısını Atlatmak için Öneriler
Ayrılık acısını atlatmak için ayrılık sonrası yaşadığınız mutsuz, umutsuz ve amaçsız günlerinizi daha kolay geride bırakabilmenize yardımcı olacak önerileri sizler için hazırladık.
Duygularınızı Kabullenin
Ayrılık sonrası hissettiğiniz duyguları reddetmek yerine, yaşadığınız tüm duyguları kabul edin. Ayrılık sonrası üzüntü, öfke, hayal kırıklığı ya da yalnızlık hissi yaşamak normaldir. Bu duyguların her biri, iyileşme sürecinin birer parçasıdır.
Sosyal Destek Alın
Arkadaşlarınız ve ailenizle zaman geçirin. Onlarla duygularınızı paylaştığınızda, yalnız olmadığınızı hissedebilirsiniz. Sosyal destek, ayrılık acısını atlatmak gibi zor zamanlarda çok önemlidir.
Kendinize Zaman Ayırın
Kendi ihtiyaçlarınıza odaklanın ve kendinize zaman ayırın. Hobilerinizle ilgilenin, yeni beceriler öğrenin ya da sadece dinlenerek, zihninizi meşgul etmeyin.
Fiziksel Aktiviteler Yapın
Egzersiz yapma, yürüyüşe çıkmak ya da yoga gibi fiziksel aktivitelerde bulunma, stresi azaltmaya ve ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olur. Fiziksel aktivite, endorfin salgılamasını artıracağı için doğal bir mutluluk kaynağıdır.
Sağlıklı Bir Yaşam Tarzı Benimseyin
Sağlıklı beslenme, düzenli uyku zihinsel ya da fiziksel sağlığın korumanın yollarından biridir, Kendiniz için yeni bir uyku düzeni veya sağlıklı bir besle planı hazırlayın.
Profesyonel Yardım Alın
Ayrılık acısını atlatamıyorsanız, bir danışmanla görüşmek iyi bir fikir olabiliyor. Duygularınızı anlamak ya da bu zor dönemi atlatmakta, profesyonel destek almak süreci hızlandırabiliyor,
Geleceğe Odaklanın
Ayrılık acısını atlatmada, geleceğe odaklanma önemli bir adımdır. Kendinize yeni hedefler belirleyin ya da geleceğiniz için yeni planlar yapın. Böylece umutlar yeşertebilir, duygularınızı canlı tutabilirsiniz.
Günlük Tutun
Duygu ve düşüncelerinizi düzenli olarak yazmak, ayrılık acısını anlamlandırmakta faydalı olabiliyor. Günlük tutmak, duygusal rahatlamanın yollarından biridir.
Olumsuz Düşünceleri Tanıyın
Ayrılık sonrası olumsuz düşüncelere kapılma olasıdır. Kendinizi değersiz ya da yetersiz gibi hissettiren düşünceleri fark edin veya bunların gerçekçi veya olumlu düşünceler ile yer değiştirmesini sağlayın.
Kendinize Şefkat Gösterin
Ayrılığın yaşattığı bu zorlu süre karşısında kendi kendinize şefkat gösterebilmeniz önemlidir. Kendinizi suçlamaktan uzak durun veya bu süreçte yaşadığınız duyguları anlamlandırmaya çabalayın. Kendinize karşı anlayışlı ve nazik olmanız, iyileşme sürecinde büyük farklar yaratabiliyor.
Ayrılık Acısını atlatmak daha geniş bilgi almak veya randevu için bize ulaşabilirsiniz.
“Blog yazıları bilgilendirme amaçlıdır. Tıbbi tavsiye veya tedavi yöntemi olarak değerlendirilmemelidir.”