Terapötik iletişim, danışanın rahat hissedebileceği tedavi ortamının oluşturulması ile terapi sürecinde kullanılan iletişim becerisine denir. Bu iletişim türünde terapistin danışan ile etkileşimde bulunurken kullandığı stratejiler ve özel beceriler yer alır. Danışanların psikolojik, zihinsel ve duygusal anlamda ihtiyaçlarını karşılayarak güven oluşumu sağlanır. İyileşme sürecini olumlu anlamda teşvik etmeye yönelik destek oluşturuluyor.
Terapötik iletişimde terapist, danışanlarıyla etkili bir şekilde iletişim kurarak tedavi sürecine yardımcı olur. Terapötik iletişimin temeli anlayış, empati güven olgularından beslenir. Bu tür stratejiler kullanılarak danışanların tedavi süreçleri boyunca daha rahat hissetmeleri sağlanır.
Terapötik İletişim Sürecinin Aşamaları;
- Empati Kurmak
- Aktif Dinlemek
- Açık veya Anlaşılır Dil Kullanma
- Sessizliklere İzin Vermemek
- Doğru Beden Dilinin Kullanılması
- Olumlu ya da Destekleyici Bir Tutum Sergilemek
- Yargılamadan Dinlemek
Terapötik İletişim Temel Özellikleri Nelerdir?
Danışanların terapötik iletişim sürecinde duygusal olarak rahatlamaları iyileşme aşamasında oldukça etkili bir yöntemdir. Terapist bu yöndeki becerisini kullanarak danışanlara karşı sağlıklı bir ilişki kurması terapi sürecinin etkinliğini artırır. Ayrıca danışanlarının kendi içsel kaynaklarını keşfetmelerine de oldukça yardımcı olur. Terapötik İletişimin temel özelliklerini şöyle sıralayabiliriz;
- Terapist danışanların duygusal deneyimlerini anlamada veya onlarla bağlantı kurmada empati becerisine sahip olmalıdır. Empati danışanların duygusal dünyalarını anlamada ve onlara karşı destek olmada oldukça önemli bir araç rolündedir.
- Terapistler dürüst ve açık bir şekilde iletişim tarzını tercih edip karşılık vermelidir. İletişim anında doğruluk ve samimiyet güven oluşumunda etkilidir.
- Terapist danışanlara karşı destekleyici ya da kabul edici bir tutum sergilemelidir. Pozitif yaklaşımla danışanın güvenini kazanmak veya terapi sürecine katılımı teşvik etmek için yardımcı olma.
- Bu süreçte etkin bir şekilde dinleme becerisine sahip olan terapistler danışanlarının hem duygu ve düşüncelerini hem de deneyimlerini anlamak için aktif dinleme yaparak doğru soruları sormalıdır.
- Uzman kişiler danışanlara duygu ya da düşüncelerini paylaşmaları için güvenli bir ortam sağlamalıdır. Geribildirim danışanın kendi tecrübelerini iyi bir biçimde anlamasına veya farkındalık oluşturmasına yardımcı olur.
Terapötik İletişimde Dinleme ve Anlama Becerileri Nelerdir?
Anlama ve dinleme yeteneği terapötik iletişimde, terapistin danışanı ile etkili bir biçimde iletişim kurmasına yardımcı olur. Bu beceriler terapi sürecinin olumlu ve başarılı bir şekilde sonuçlar elde etmesinde oldukça önemli rol oynar. Etkili dinleme terapistlerin danışanlarının söylediklerine tüm dikkati ile odaklanması anlamına gelir. Terapistler genellikle danışanlarının beden diline, sözlerine ve duygusal ifadelerine özenle kulak verir. Aktif katılım sayesinde baş sallama ve göz teması gibi göstergelerle danışanlarının dinlendiklerinin hissetmeleri sağlanır. Sözlü teyit cümleleri ile terapistler danışanlarının dinlendiğini, anlaşıldığını ve önemsendiğini ifade eder.
Özellikle empati kavramı terapötik iletişimde en olmazsa olmazlar arasında yer alır. Danışanların duygusal durumların anlaşılması, onların yerine kendini koyabilmesi ve duygusal deneyim paylaşımları sayesinde desteklenmiş hissetmeleri sağlanıyor. Terapistlerin tarafsızlık göstermesi güven verici unsurlardan biridir. Herhangi bir değerlendirme ya da önyargı yapmadan kişilerin deneyimlerinin dinlenip anlaşılmaya çalışılması danışanın kendini güvende kalmasını sağlayarak açıkça kendini ifade etmesini kolaylaştırır.
Terapötik iletişim alanında anlama ve dinleme tecrübeleri terapistin danışanlarının ihtiyaçlarını desteklemesi açısından hayati öneme sahiptir. Etkili dinleme, empati, tarafsız düşüncelerle desteklenen terapi süreçleri sonucunda etkili bir ilerleme kaydediliyor. Bundan dolayı danışanların kişisel gelişimleri artırılarak rahatlamaları sağlanır. Bu iletişim türü danışanların terapi hedeflerine ulaşmaları ve sağlıklı anlamda değişimlerin gerçekleşmesi amacıyla yapılıyor.
Terapötik iletişim hakkında, daha geniş bilgi almak veya randevu için bize ulaşabilirsiniz.
“Blog yazıları bilgilendirme amaçlıdır. Tıbbi tavsiye veya tedavi yöntemi olarak değerlendirilmemelidir.”