Günümüzde sosyal medyanın da etkisiyle, çocukta duygusal istismar ile ilgili haberler her geçen gün artmaya devam ediyor. Ne yazık ki duygusal istismara uğrayan çocuğu, bu duruma maruz bırakan kişi genellikle yakınlarından biri oluyor. Çocuk istismarını önlemek için en büyük görev ailelere düşüyor.
Duygusal istismar; çocuktan sorumlu kişiler, yabancılar ya da kurumlar tarafından uygulanan çocuğun fiziksel ya da psikolojik olarak gelişimine olumsuz etki eden davranışlardır.
Bu davranışlar, eleştiri, alay etme, aile içi şiddete maruz bırakma gibi duygusal istismar davranışlarından oluşuyor. Bir çocuğun istismar yaşayıp yaşamadığını anlamak her zaman kolay olmayabilir. İstismar ile karşı karşıya kalan çocuklar, ayıplanacaklarını ve kimsenin kendisine inanmayacaklarını düşünür. Bu düşünce sebebi ile genellikle kendilerini bu konuda ifade etmekten korkarlar.
İstismarı uygulayan kişi çocuğun çok sevdiği biriyse, bunu söylemekte daha çok çekinebilir. Duygusal şiddete maruz kalan çocuklar; sevilmediklerini, değersiz olduklarını hisseder ve öz güvenleri düşmeye başlar. Bu nedenle duygusal istismara maruz kalan çocuklar akranları ya da yetişkinler ile sağlıklı ilişki kurmada da büyük zorluklar yaşar.
Duygusal İstismar Davranışları Nelerdir?
Çocuğa duygusal istismar uygulayan bir kişi, istismar davranışlarını ve konuşmalarını sürekli tekrar eder. Bu davranışlar ise çocuğun korkmasına, utanmasına, mutsuz, yalnız ve değersiz hissetmesine sebep olur. Çocukta duygusal istismar davranışları şu şekildedir;
- Çocuğu sürekli eleştirmek, aşağılamak ve küçük görmek,
- Çocuğa bağırarak konuşmak,
- Çocuğun yardım çağrısını görmezden gelmek, yardım etmeyi reddetmek,
- Başka insanların yanında da çocuğa bağırmak, utandırmak ve aşağılayıcı isimler takmak,
- Ev içindeki geçimsizliği ya da şiddeti izlemeye maruz bırakmak,
- Çocuğun duygusal ihtiyaçlarını reddetmek,
- Sevgiden mahrum etme tehdidinde bulunmak,
- Çocuğu kriminal aktivitelere teşvik etmek,
- Çocuğu terk etmek, fiziksel şiddet ile cezalandırmak ve sürekli tehditlerinde bulunmak,
- Yaşından çok daha büyük işler ve sorumluluklar vermek,
- Eğitim almasını engel olmak,
- Yaptığı hatayı sürekli yüzüne vurmak ve cezalar vermek,
- Aşırı baskı ve otoriteye maruz bırakmak,
- Korktuğunu bildiği halde istediği davranışa zorlamak başlıca duygusal istismar davranışlarındandır.
Çocuklarda Duygusal İstismar Belirtileri Nelerdir?
Çocuklar duygusal istismar ile karşı karşıya kaldıklarında çeşitli belirtiler gösterir. Ayrıca çocuğu iyi gözlemlemek veya doğru değerlendirmek çok önemlidir. Çocuklarda duygusal istismarın belirtilerini inceleyelim.
- Duygusal istismara uğrayan çocuk ebeveynlerinden korkmaya başlar.
- Ebeveynden nefret ettiklerini söylerler.
- Kendilerini sürekli eleştirir hatta kötülerler.
- Akranlarına göre duygusal olarak daha zayıftırlar.
- Konuşma sırasında kekeleme gibi anlık değişimler yaşarlar.
- Akademik başarıda düşüş, tikler, alt ıslatma, uyku düzenin bozulması gibi çeşitli davranış değişiklikleri gözlemleniyor.
Çocuklarda Duygusal İstismarın Olumsuz Etkileri Nelerdir?
Erkek ya da kız çocuklarda duygusal istismar uzun dönemde ciddi sorunlar olarak kendiniz göstermeye başlar. Zihinsel gelişimde yavaşlama görülen en yaygın olumsuz etkilerdendir. Ayrıca diğer insanlarla ilişki kurmada güçlük yaşama, tehlikeli davranışlara teşebbüs etme, madde bağımlılığı, öz güven eksikliği, öz değer kaybı gibi telafisi zor durumlar yaşanabiliyor. Yapılan araştırmalarda duygusal veya fiziksel istismara maruz kalan çocukların kanser hastası olma olasılıklarının da arttığını göstermektedir.
Duygusal istismara uğrayan çocukların mutlaka profesyonel destek almaları gerekir. Profesyonel destek almayan çocuklar, yetişkinlik yaşamlarında farklı kişilere duygusal istismar uygulamaya meyilli olabiliyor. Duygusal şiddet görerek büyüyen çocuklara, zamanında uygulanan psikolojik destek yardımı ile olumsuz etkiler ortadan kaldırılabiliyor. Son olarak duygusal şiddet gören çocuk için destek alınması, yetişkinlik yaşamları için önemli bir adımdır. Bir sonraki adım ise istismar uygulayan kişi veya aile üyelerinin destek almasıdır.
Çocuklarda Duygusal İstismar hakkında daha geniş bilgi almak veya randevu için bize ulaşabilirsiniz..
“Blog yazıları bilgilendirme amaçlıdır. Tıbbi tavsiye veya tedavi yöntemi olarak değerlendirilmemelidir.”