Okul fobisi olarak da ifade edilen okul korkusu, çocukların okuldan kaçınma ve uzaklaşma davranışları göstermesidir. Çocuğun çeşitli bahaneler üreterek okuldan kaçması, okula gitmek istememesi ve huzursuzluk yaşaması; çocuklarda okul fobisi belirtilerindendir. Psikolojik olarak okula gitmeye hazır olmayan çocuklarda keyifsizlik ve kaygı gibi durumlar gözlemleniyor. Çoğunlukla geçici olan ve çocuğun okula alışması ile her geçen gün azalan bu fobi, yalnız okula yeni başlayan çocuklarda değil, ara yaş grubundaki çocuklarda da yaşanır.
Çocuklarda okul fobisini yenme konusunda ebeveynlere de bazı görevler düşüyor. Ayrıca, uzmanlar, böyle durumda profesyonel desteğin önemini de vurguluyor.
Okul Fobisi Belirtileri Nelerdir?
Okul fobisi, her yaş grubundan çocuğun yaşayabileceği olağan bir durumdur. Genellikle okula yeni başlayan çocuklarda görülse de sonradan da ortaya çıkabiliyor. Okulun ilk günlerinde çocuğun farklı bir ortama alışmaya çalışması ve tanımadığı insanlarla bir araya gelmesi, onun tedirgin olmasına neden olabiliyor. Alıştığı ortamdan ve ebeveynlerinden farklı bir yerde bulunmak onları korkutabiliyor. Çocuklarda sık yaşanan bu durum geçicidir ve genellikle kısa sürede geçiyor. Çocuklarda okul korkusunun belirtileri şu şekildedir:
- Çocuk çeşitli bahaneler üreterek okula gitmeyi reddeder.
- Okul hakkında soru sorulduğu zaman cevap verme konusunda kaçınıyor.
- Okuldan bahsederken nefret eder.
- Okula giderken ağlar veya şiddetli tepkiler gösterir.
- Karın ağrısı, bulantı, kalp çarpıntısı, kusma gibi fiziksel şikayetler gelişir.
- Keyifsizlik veya iştahsızlık yaşar.
- Öfkeli ve saldırgan davranır.
- Sabahları uyanamaz, yavaş hareket eder, bilerek geç kalır ya da okul servisini kaçırıyor.
Okul Fobisinin Yenilmesi İçin 5 Önlem Nedir?
Çocuklarda yaşanan okul fobisi bazı önlemler alarak kısa sürede aşılıyor Bu gibi durumların oluşmasının önüne geçmek ve çocuklarda okul fobisi yenmek için alınması gereken önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Empati Kurun: Çocuğunuzu önceden okuldan korkmaması için hazırlamaya çalışsanız da, yaşam tarzını değiştiren ve onu rahatsız eden bir duruma karşı duygusal tepkiler verebiliyor. Onu anlamaya çalışmanız ve nelerden korktuğunu ifade etmesi için teşvik etmeniz yararlı olur. Çocuğunuzun korkularını hafife almadan onu rahatlatacak şeyler söyleyin. Okula gitmenin ona kazandıracakları hakkında bilgiler verin. Çocuğunuza yaşadıklarının sadece onun sorunu olmadığını, bütün aileyi ilgilendiren bir durum olduğunu hissettirin.
- Kararlı Olun: Küçümseyici ya da katı olmaktan kesinlikle kaçının. Ancak, kararlı olduğunuzu, okula gitmemek gibi bir seçeneği olmadığını belirtin. Okula sabahları gidiyorsa, yakınmasına izin vermemek için kendini nasıl hissettiğini sormayın. Geç uyanma ya da servisi kaçırma gibi davranışları için alternatif planlar üretin. Kendiliğinden eve dönerse, yeniden okula gönderin. Öfkeli davranmayın ve bu durum karşısında kendinizi çaresiz hissettiğinizi göstermekten uzak durun.
- Okuldaki Yetkililerle İşbirliği Yapın: Çocuğunuzun sınıf öğretmeni ya da rehber öğretmeni ile durumunu paylaşın. Bu durumdan yetkililerin haberdar olması çocuğunuza ve size nasıl davranmanız gerektiği konusunda rehberlik etmelerini sağlar. Okul ile ailenin işbirliği içinde olması ve yetkililerin yaklaşımı bu sorunun çözümü açısından önemlidir.
- Okulla İlgili Şikayetlerini Öğrenin: Okula yeni başlayan çocuğunuzun arkadaşlarından, öğretmenlerinden, konumundan, sınıf çalışmalarının sıkıcı ya da zor olmasından yakınması okula gitmemek için bir bahane olup olmadığından emin olun. Çocuğunuzun şikayetlerine önem verin. Okulunu gözlemleyin.
- Sorunla Baş Edemediğinizde Bir Uzmandan Yardım Alın: Elinizden geleni yapmanıza rağmen çocuğunuzun okul fobisi için çözüm üretemiyorsanız, bir uzmanla görüşmek için zaman kaybetmeyin. Okuldan korkmak, çocuklarda sıklıkla görülen bir durumdur. Bu fobi, bir noktaya kadar normal karşılanır. Birçok çocuk bu fobi ile karşı karşıya kalır. Ancak, aradan uzun zaman geçmesine rağmen çocuğunuzun korkularında bir değişiklik olmuyorsa, bir rehberlik ya da psikolojik danışmanlık hizmeti almanız gerekebiliyor.
Çocuklarda Okul Fobisi ile ilgili daha geniş bilgi almak veya randevu için bize ulaşabilirsiniz.
“Blog yazıları bilgilendirme amaçlıdır. Tıbbi tavsiye veya tedavi yöntemi olarak değerlendirilmemelidir.”